Fogászat és Implantológia

Fémmentes koronák, hidak

esztetikai_fogaszat_004

A modern fogászati korona

Napjainkban a legmodernebb eljárás a fogak esztétikájának és a rágófunkciójának helyreállítására a CAD/CAM technológia.

Ez azt jelenti, hogy a fogakról vett lenyomat alapján készített mintát egy háromdimenziós lézer letapogató gép segítségével digitalizálják és az információt Interneten keresztül Svédországba küldik, ahol különböző komputer által vezérelt gépek készítik a fogpótlások cirkóniumoxid vagy alumíniumoxid vázát, (Procera, Nobel Biocare) emberi kéz érintése nélkül, hiba lehetőségeket kizárva.

A robotok által kifaragott fogpótlások váza 5 mikron pontosságú. (Egy átlagos jól sikerült hagyományos fém-kerámiai korona széli záródása 50-80 µm.). Az anyag rendkívül szövetbarát, és nagyon ellenálló. Mivel fehér színű, nagyon szép, élethű fogpótlásokat tudunk készíteni belőle. A számítógép-vezérelt előállítás miatt a pontossága utolérhetetlen, ami megakadályozza, hogy a korona széli záródása mellett másodlagos szuvasodás alakuljon ki.

esztetikai_fogaszat_010A fémmentes koronák másik típusa a préselt kerámiák (IPS Empress) csoportjába tartozik.

Teljesen élethű, rendkívül esztétikus megoldást nyújtanak a frontfogak szépészeti korrekcióinál, legyen szó koronáról, vagy héjról, avagy a rágófogakba helyezhető betétekről.

A fémmentes koronák magas esztétikai hatásukat transzparenciájuknak köszönhetik.

Csiszolás nélküli híd

Amennyiben a foghiány valamilyen okból fogbeültetéssel nem pótolható (pl. a csontállomány még csontpótlás alkalmazásával sem tehető alkalmassá a fogimplantátum beültetésere), akkor a korábban használatos hídmegoldást javasoljuk. Amennyiben lehetséges csiszolás nélküli hidat készítünk, amelyek inlay elhorgonyzású hidak, ami azt jelenti, hogy a foghiányt határoló fogakat nem kell lecsiszolnunk, így csiszolás nélküli híd készíthető. A hiányzó fogat ebben az esetben 1-1 inlay tartja. Anyaga lehet: Gradia, Empress kerámia, cirkónium, valamint aranyra égetett kerámia.

Vissza az Esztétikai fogászati kezelések oldalára>>