A bölcsességfog kihúzását már fennálló panaszok, vagy valószínűsíthetően bekövetkező problémák esetén, illetve szükség esetén fogszabályozáskor javasoljuk.

Helyhiány a szájban

Nagyon gyakori, hogy a bölcsességfogak számára a szájban már nincs elegendő hely, így növekedésük a fogazat torlódását okozhatja. A növekedés során akadályba ütköző bölcsességfogak az előttük álló fogakat a száj középvonala felé tolják, amelynek eredménye, hogy fogaink torlódnak és a fogsor szabálytalanná válhat. Ez a folyamat lassú, észlelése esetén megoldást jelent a bölcsességfog eltávolítása.

Helytelen pozíció

Gyakran előfordul, hogy a bölcsességfog rendellenes pozícióban tör elő. Nekidőlhet a második őrlőfognak, ami a fogak szuvasodását és az íny gyulladását okozhatja. Szintén gyakori, hogy „kilóg” a fogsorból, mellyel irritálhatja az arc nyálkahártyáját.

Részleges előretörés, ki nem nőtt bölcsességfog

kicsinyers-5822A bölcsességfogak olykor nem tudnak teljesen előbújni. Ha a fog nem tudja maradéktalanul átszakítani az ínyt, akkor a fog és az íny között tasak alakulhat ki, amely alá ételmaradékok kerülhetnek, baktériumok szaporodhatnak el, és ez gyulladáshoz vezethet. Megeshet, hogy a ki nem nőtt bölcsességfog idegbántalomhoz hasonló fájdalmat okoz.

A helyhiány, a helytelen pozíció és a részleges előretörés mind akadályozhatják a bölcsességfogak tisztíthatóságát, ezért a bölcsességfogak gyakrabban szuvasodnak és romlanak el, mint a többi fog. A nem megfelelő szájhigiénia ráadásul az egész szájra kihatással lehet.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Keresse fogorvosainkat, szájsebész kollégánat mennyiben panasza vagy akár csak kételye van bölcsességfogaival kapcsolatosan!

Hívjon minket a  06 1 240 6190-os telefonszámon, vagy küldjön üzenetet nekünk:

    10:00-12:0012:00-14:0014:00-16:0016:00-18:00