Fogászat és Implantológia

Optimadent 50+

old_couple_optimadent50Fogászati központunkban különös figyelmet fordítunk a középkorú korosztály professzionális ellátására. Az 50 év fölötti páciensek fogászati kezelése gyakran összetett feladat, amelyben nagy tapasztalattal rendelkezünk!

A jelentősebb fogászati problémák gyakorta ekkor jelentkeznek. Ráadásul ebben a korban már a legtöbbünk számos fogászati beavatkozáson van túl! Nem ritkán 10-20-30 éves tömések, koronák, hidak is találhatóak a fogazaton, amelyeknek napjainkban már digitálisan készített, magas élettartamú és természetesen esztétikus alternatívái vannak.

50 éves kor környékén és utána érdemes időt és energiát áldozni a fogsor helyreállítására, amely során a régi tömések és fogpótlások felülvizsgálatát és a foghiányok pótlását kiváltképp javasoljuk. Ez az öngondoskodás megóvhatja Önt fogai későbbi elvesztésétől és késleltetheti, illetve lassíthatja a fogak időskori romlását!

Legfontosabb fogászati feladatok 50 év felett

  • Fogtömések cseréje: A fogtömések élettartama véges, így az 5 évnél régebbi töméseket érdemes rendszeresen megvizsgáltatni. Gyakori, hogy a tömések alatt, illetve illeszkedésük mentén idővel fogszuvasodás indul meg, amelyekre a szűrések manuális és röntgenvizsgálatai során fény derülhet. Az esztétikai fogtömés anyaga ma már műgyanta vagy porcelán (inlay) bázisú, melyekből a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömések készíthetőek.
  • Régi koronák és hidak cseréje: A sötét koronaszél a régebbi fémkerámia koronák velejárója, amely az évek során visszahúzódó fogíny alól bukkanhat elő. A sötét koronaszél megjelenésekor a korona cseréje szinte biztosan indokolt. Ilyenkor fogorvosaink digitálisan készített fémmentes megoldásokat ajánlanak. A mai modern fémmentes koronák magas esztétikai hatásukat transzparenciájuknak köszönhetik. A fogak színével megegyező színűek és természetes hatásúak, mely tulajdonságukat az évek múlásával is megőrzik.
  • Foghiányok pótlása: Az esetleges foghiányok a fogakat tartó csontállomány ritkulását okozhatják. Ráadásul a fogak hiányából rágásproblémák is adódhatnak, amely hosszútávon emésztési gondokhoz vezethet. A fogbeültetés vagy műgyökér beültetés fogat foggal pótol, és nem támaszkodik más fogra ebben. Fog implantátummal akár egyetlen foghiány pótlásával is komoly egészségügyi problémákat előzhet meg, illetve kiválthatja a már meglévő protézisét akár fix híddal, vagy rögzített fogsorral.
  • Paradontológiai vizsgálat: a fogágy, azaz a fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. A fogágyban lévő gyulladások pedig több betegség kiindulópontjaként is szolgálhatnak. A megfelelő szájhigiénia és a célzott fogászati kezelések megoldást jelenthetnek a fogíny betegségeire.

Ne feledje! Az időben helyreállított fogak rendszeres fogorvosi kontroll és helyes otthoni szájhigiénia mellett sokáig szolgálhatják önt az elkövetkezendő évtizedek során!