Kedves Pácienseink!

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a jelenleg hatályos kormányrendelet korlátozza a fogászati ellátást és kizárólag sürgősségi ellátást tesz lehetővé.

Rendelőnk hitvallásának megfelelően szeretnénk ebben az időszakban is segítséget nyújtani pácienseinknek, ezért csokorba gyűjtöttük Dr. Nyíri Gabriella főorvosunk jótanácsait a karantén idejére!

Fogápolási tippek!

  • Fogmosás napi 3x! Most, hogy sokkal többet vagyunk otthon lehetséges, hogy többet/többször eszünk, mint korábban. E mellett a napi 3-szori fogmosást is egyszerűbb betartani. Javasoljuk, hogy az esti fogmosás legyen még alaposabb, itt célszerű beiktatni a fogselymezést, a fogköztisztító kefék és a szájvíz használatát.
  • Ajánlott az elektromos fogkefe használata! Ha esetleg még nincs elektromos fogkeféje, akkor itt a remek alkalom! Töltsön egy kis időt az online kereséssel, és rendelje meg elektromos fogkeféjét. Hogy miért ajánljuk? Mert a legegyszerűbb készülék is minimum 800-szor többször fordul el a fog felületén, mintha kézzel mosnánk, és ez két percben mérve jóval hatékonyabb fogmosást eredményez! Olyan területeket is könnyű megmosni, mint a fogak belső felszíne, ahol a fogkő leghamarabb jelenik meg, amikor kevésbé hatékonyan tisztítunk.

Miután most nem tudunk fogkő eltávolítást végezni, a helyes szájápolás még fontosabb, mint valaha. Hiányában az egyre növekvő fogkőmennyiség ínyvérzést, gyulladást és fájdalmat is okozhat.

  • Fogágybeteg pácienseink számára kiemelten fontos az alapos és rendszeres fogmosás. Ápoljuk még figyelmesebben azokat a helyeket, ahol korábban már alakultak ki tasakok, nehogy fellángoljon a gyulladás.
  • Az alapos tisztítás természetesen nem csak saját fogainkra vonatkozik, hanem az implantátumokra, hidakra, protézisekre és fogsorokra Az implantátummal rendelkező pácienseknél szintén kiemelkedően fontos, hogy az implantátumok környéke mindig tiszta legyen. A fogsort viselőknél ajánljuk, hogy szerezzenek be fogsor tisztító tablettákat (Pl.: Correga), illetve szájvízzel is fertőtleníthetik a fogsorukat, hogy elkerüljünk egy esetleges ínyfertőzést. Amennyiben valahol kényelmetlenné válik a fogsor, úgy fogsor ragasztóval kényelemesebbé, puhábbá tudjuk tenni a viselését. Ez akkor is ajánlott, ha nem szoktunk ragasztót használni hozzá.

Próbáljuk meg a nassolások számát, az édességek és a cukrozott üdítőitalok fogyasztását csökkenteni. Ez nem csupán fogainkat védi, de kilóink számát is karbantartja.

Fogászati problémám van. Mit tegyek?

Vannak olyan történések, amelyekkel normál esetben azonnal fogorvoshoz fordulnánk, ilyenek: ha kiesik a tömés, ha letörik egy kis rész a fogból, vagy ha észrevesszük, hogy szuvas a fogunk.

Sajnos mindezek nem tartoznak a jelen járványügyi rendelet által szabályozott sürgősen ellátandó problémák közé. Azonban ne aggódjunk, néhány otthoni praktikával elodázhatjuk az azonnali kezelést és megelőzhetjük a nagyobb bajt.

  • Amennyiben letörik a fog, kiesik a tömés, szuvas a fogunk, kerüljük a savanyú, nagyon sós, édes, vagy nagyon hideg/forró ételek és italok fogyasztását, hogyne ingereljük a megnyílt fogszöveteket. A fog minden nagyon koncentrált környezetben csak fájdalommal tud reagálni, ezek elkerülésével óvhatjuk a problémás területeket.
  • Nagyon fontos, hogy ilyen helyzetben minden étkezés után ezeket a területeket mossuk, tartsuk tisztán.
  • Gyermekek mozgó tejfogainak problémáira javasoljuk a tejfogak otthoni eltávolítását.

Kérdése van hozzánk? Hívjon minket bizalommal!

Ha mégis úgy érzi, hogy szeretné megosztani velük problémáját és személyesen is tanácsot kérni, akkor várjuk telefonhívását a 06 1 240 61 90-es telefonszámon, minden hétköznap 9-15 óráig.

A pontosabb segítségnyújtáshoz, elengedhetetlen, hogy a problémáról egy fényképet is lássunk. Ezt a fényképet pedig a rendelő információs email címére (info@optimadent.hu) várjuk.

Kollégáink a lehető leghamarabb felveszik önnel a kapcsolatot és egyeztetnek fogorvos kollégáinkkal.